Een plein voor onze grondleggers - Brailleliga Een plein voor onze grondleggers – Brailleliga

Een plein voor onze grondleggers

In oktober brengt Sint-Gillis hulde aan de Brailleliga, die dit jaar 100 kaarsjes uitblaast.

Op 6 oktober vinden in het stadhuis van Sint-Gillis een officiële bijeenkomst en een archieftentoonstelling over de Brailleliga plaats, op initiatief van schepen van Sociale Zaken, Cathy Marcus. Op 15 oktober, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Witte Stok wordt een tot nu anoniem plein ingehuldigd als het Élisa Michiels en Lambertine Bonjean plein, ter ere van de twee vrouwen die de Brailleliga hebben opgericht. Dit op initiatief van Catherine Morenville, schepen voor Gelijke Kansen en Vrouwenrechten.

Het Élisa Michiels en Lambertine Bonjean plein wordt op 15 oktober ingehuldigd en ligt in lijn met de motie ‘Vrouwennamen’ die de gemeenteraad van Sint-Gillis in 2019 heeft aangenomen. De motie beschrijft het gebrek aan publieke plaatsen die naar vrouwen vernoemd zijn en de wil van de gemeente om daar iets aan te veranderen. Met dit initiatief wil de gemeente Sint-Gillis de zichtbaarheid van vrouwen in de openbare ruimte vergroten en tegelijkertijd hulde brengen aan een grote vereniging die op haar grondgebied actief is.

De Brailleliga is zeer vereerd door deze initiatieven en draagt ze op aan haar vrijwilligers. Want daarmee begon het allemaal: in 1920 werd de Brailleliga opgericht door Élisa Michiels en Lambertine Bonjean, beide blind en vrijwilliger. Élisa was masseuse in het ziekenhuis van Elsene, Lambertine voormalig leerkracht. Hun ambitie: blinde mensen helpen door een vrijwilligerscomité op te richten dat boeken kon omzetten in braille. Zo zag de bibliotheek voor blinde personen het levenslicht. Vervolgens breidde de Brailleliga uit met meerdere diensten.

100 jaar later is hun ambitie meer dan waargemaakt. 532 vrijwilligers en 124 medewerkers begeleiden in België meer dan 15.000 blinde en slechtziende personen naar meer zelfstandigheid in alle aspecten van het leven: werk, op school, vrije tijd…

AUDIO: tentoonstelling van de archieven van de Brailleliga te Sint-Gillis.