Historische film 100 jaar – tekst beschrijving

Deze film vertelt het verhaal van 100 jaar Brailleliga (1920 – 2020) via een opeenvolging van foto’s en archieffilms omlijst door kleine animaties. Deze audiobeschrijving is niet exhaustief, maar vermeldt de essentiële visuele elementen die nuttig zijn voor een goed begrip van het geheel.

1920
In een archieffilm zien we de bibliotheek, een grote kamer vol kasten gevuld met brailleboeken.

1930
Een straat in Brussel in 1930. Een oude tram passeert een groep van 19 mensen. Het is het comité van de Bibliotheek van de Brailleliga. We herkennen Cécile Douard, voorzitster van de Brailleliga en Gérard Borré, haar opvolger.

Het beeld wordt wazig en een document verschijnt. Het is een kaart van de Brailleliga die blinde personen recht gaf op gratis openbaar vervoer in Brussel.

1926
Een oude kaart van België. Pinnetjes duiden de verschillende regiohuizen van de Brailleliga aan op de kaart.

Links verschijnt een foto van Gérard Borré, de voorzitter van de Brailleliga die in een micro praat van de NIR (Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep de vroegere openbare omroep van België)

1953
Een animatie toont foto’s in de vorm van persknipsels en een gefilmd uittreksel ter illustratie van het bezoek van onze koninginnen aan de Brailleliga. We zien eerst koningin Elisabeth met Gérard Borré, daarna een bezoek van koningin Fabiola en nadien zien we koningin Mathilde met een klein blind meisje.

De evolutie van de bibliotheek wordt geïllustreerd door filmextracten. We zien achtereenvolgens een magnetische bandrecorder, iemand die een floppy disk in een computer steekt, een medewerker van de studio die een magnetische band hanteert, een beeldschermloep, een blinde persoon die een tekst-naar-spraaksysteem test met een kleine scanner die hij over de gedrukte tekst beweegt, een blinde persoon die een DAISY-speler test, een derde persoon die een brailleleesregel uitprobeert.

Drie filmpjes tonen blinde en slechtziende personen op hun werk: een arbeider die iets samen aan het stellen is, iemand die voorruit aan het repareren is en een kinesist die bezig is met de enkel van een patiënt.

1954
Via een View-Master zien we een reeks foto’s onder dia-vorm. Een View-Master lijkt op een verrekijker.

1997
De pedagogische omkadering was alleen eerst voor studenten van het hoger onderwijs. Deze dienstverlening bestaat nu ook voor jongere kinderen. We zien aaneensluitend een begeleidster met twee jonge meisjes waarvan 1 meisje een tekst in braille leest, een klaslokaal waarin een leerling zit met een beeldschermloep en een jongen die de herkenning geometrische vormen oefent met een begeleider.

De spelotheek wordt geïllustreerd door blinde personen die scrabble spelen op een aangepast spelbord.

Een therapeut van de Brailleliga samen met een jong blind kind tijdens de vakantiekampen aan zee. De foto is geplakt in een beeld van strandcabines.

2000
Verschillende hulpmiddelen uitgesteld op de BrailleTech : een draagbare beeldschermloep, een computerklavier met toetsen in grootletterdruk en geel-zwart contrast, een reeks leeslampen en loepjes.

We zien ook orthoptisten en oogartsen die oogonderzoeken en verzorging uitvoeren.

2020
Een mozaïek van beelden geeft de evolutie van de Brailleliga van de voorbije 100 jaar weer. De film eindigt met het nieuwe logo en speciale logo in de kleuren van de 100 jaar. We zien een persoon al wandelend met zijn blindengeleidehond. De persoon houdt een witte stok vast in zijn rechterhand, in zijn linkerhand de leiband van de hond. Rechtsboven zien we het opschrift “100 jaar” met daarboven een reeks verticale balken die doen denken aan geluidsfrequentiebalken, allemaal in het blauw met een kleurverloop aan de rechterkant dat verandert in groen en vervolgens in geel. Onder het logo verschijnt Brailleliga vzw, een andere kijk op het leven.